Grízgombóc leves

Hozzávalók:

2 szál sárgarépa
1 ek zsiradék
1,5 - 2 l (desztilált ) víz
ízlés szerint konyhasó
csipetnyi őrölt fekete bors

A gombóchoz:
1 ek zsiradék
2 ek teljeskiőrlésű tönkölydara
5 ek bio teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt ( finom )
1 tyúktojás
egy kevés ( desztilált ) víz
csipetnyi konyhasó

Készítés:

A sárgarépát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, majd egy kevés zsiradékkal és vízzel, meg a sóval megpároljuk. Felöntjük vízzel, felforraljuk, megborsozzuk és beleszaggatjuk a grízgombócot. Pár perc alatt készre főzzük.
A gombóchoz a tojást elkeverjük egy mélytányérban a zsiradékkal és a sóval. Apránként hozzákeverjük a lisztet, a darát, s ha száraz lenne, a vizet is. Lágy, de nem folyós masszát kell kapnunk. Kicsit pihentetjük, majd, mikor a leves már forr, egy evőkanállal, mindig először a levesbe merítve, majd szaggatva, az egészet. Figyeljünk, hogy azonos méretű gombócokat szaggassunk, s hogy legalább kétszeresére megnőnek fővéskor.



Megjegyzés:
Így egy puha, de nem szétfővő grízgombócos levesünk lesz, amiből mind a gombócot, mind a sárgarépát szeretik a gyerekek.