Cukorborsós tészta

Hozzávalók ( 1 főre ) :

2 mélytányérnyi cukorborsó ( héjával együtt ehető )
ízlés szerint konyhasó
kevés víz
1 ek házi tejföl
2 ek házi túró
1 evőkanálnyi apróra vágott metélő hagyma
házi frissen gyúrt tönkölyös metélt

Készítés:

Tészta:
Egy mély tányérba tesszük a szitált, saját őrlésű tönköly lisztet ( ha vásároljuk, akkor felesben keverjük a teljeskiőrlésűt a fehérrel ) . Mélyedést képzünk a lisztben s oda ütünk egy krédli tojást, majd gyúrni kezdjük. Egy kis víz kellhet hozzá, de vigyázzunk, hogy kemény legyen, s ne lágy, mert ragadni fog, ha nyújtjuk, s nehezen tudjuk vágni, főzésnél könnyen ragad. Ha mégis lágyabb lett, akkor vagy adjunk hozzá még lisztet, vagy ha csak kissé, akkor nyújtsuk ki és szikkasszuk, s várjunk, míg szárad egy kicsit, s csak azután vágjuk fel.
Én most kb. 7 cm széles csíkokra vágtam fel az egészet, majd azokat metéltem úgy 1-1,5 mm-es csíkocskákra, metéltekre. Ez vastagabb a vékony metéltnél, de a hagyományos széles metéltnél vékonyabb, viszont hosszabb annál.
Lobogó sós vízben kifőzzük pár perc alatt.
A felvágott tésztát gyors mozdulatokkal bedobáljuk a vízbe, vagy egy tányér alátét segítségével egyszerre besuhantjuk. Azzonnal keverjük meg, így elválnak egymástól a tészták, s egy sem ragad össze.
Miután leszűrjük, öblítsük le hideg vízzel.

Feltét:
A cukorborsót megmossuk, végeit levágjuk, 1-2 cm-es darabokra vágjuk. Kevés vízben egy kis sóval roppanósra pároljuk. Levét egy pohárba öntjük, s ha kihült megisszuk. A párolt borsót a többi hozzávalóval és a kifőtt tésztával összekeverjük és fogyasztjuk.

Javaslat:

Reszelhetünk rá sajtot is.

Vegánosítás:

Tejtermékek helyet 1-2 ek házi kechuppal keverjük össze és apróra vágott tofut is keverjünk hozzá. Természetesen tojás nélküli tésztát vásároljunk, vagy készítsünk.
A teljeskiőrlésű tönköly liszt magas sikér tartalmának köszönhetően alkalmas tojás nélküli tészták készítésére.