Kajdenát

Hozzávalók:

5 tojás
10 ek liszt ( ami lehet tisztán bio fehérliszt, vagy teljeskiőrlésű tönköly liszt, vagy ezek keveréke )
kb. 0,5 dl házi ( teljes ) tej
csipetnyi konyhasó
zsír a sütéshez ( mangalica, liba )

Készítés:

A tojást csipetnyi sóval felverjük. Nem kell sósnak lennie, mert azt használjuk ki, hogy a kevés só a tejcukor édes hatását fokozza. Kanalanként hozzákeverjük a lisztet, hogy csomómentes legyen. Ha túl sűrű lenne, higítsuk a tejjel. Végeredmény képpen egy sűrű palacsinta tésztát kell kapnunk. Ezt zsírban kisütjük, de egy magasfalú lábosban, többször átkeverve, majd hagyjuk összeállni, így végül vastag leveles lisztes tojást kapunk.

Megjegyzés:

Ezzel a módszerrel szaporították eleink a rántottát, hisz egy pár tojás egy kis lisz és tej akadt a parasztoknál a beszolgáltatások idején is jó esetben.

Javaslat:

Fogyaszthatjuk savanyúsággal, salátával is, de a gyermekek a lekváros változatot kedvelik.