Párolt mángold

Hozzávalók:

1 csokornyi mángold levél ( egy fej salátányi )
3 közepes méretű öreg krumpli
1-2 ek házi tejsavó vagy kefír
1 ek házi tejföl
1-2 ek házi túró
1-2 gerezd új fokhagyma
ízlés szerint konyhasó

Készítés:

A krumplit süssük meg sütőben, vagy főzzük meg héjában. Ha főzzük, akkor mosás után tegyük egy fazékba, engedjünk rá annyi vizet amennyi szépen ellepi, adjunk hozzá egy késhegynyi konyhasót és fedő alatt főzzük meg. Ha kész, akkor könnyedén meg tudjuk szúrni egy villával. Öntsük le róla a vizet és húzzuk le a héját, majd egy kicsit hagyjuk hülni.
A mángold leveleket megmossuk, eréről letépkedjük a levelet és laskásra vágjuk. Az erét és a szárát tegyük félre és másra használjuk fel, például, mint a spárgát.
Egy lábosba tegyük a leveleket, öntsük rá a savót és pároljuk fedő alatt meg. Amikor már megpuhult, sózzuk meg, keverjük bele a tejfölt, s a krumplit kockákra vágva, s melegítsük össze.
Tálalásnál keverjük bele a túrót és az apróra vágott fokhagymát.

Megjegyzés:

Nagyon ízlett a kislányomnak, de neki tejfölt és túrót nem tettem hozzá, mert sós ételekhez nem kedveli.
Ez a mennyiség 1 felnőtt részére elegendő.

Javaslat:

Reszelhetünk hozzá sajtot is.

Vegánosítás:

Savó helyett fél ( bio, vagy saját ) citrom levével és egy kevés vízzel pároljuk meg a mángoldot. 1 ek bio tökmagolajat is keverjünk hozzá, s ha kedveljük, gazdagítsuk apró kockákra vágott tofuval.