Fűszeres rudacskák

Érdekes fűszeres rudacskák. Bolti fűszeres ropogtatni valók helyett melegen ajánlom!
Hozzávalók:

50 dkg liszt teljeskiőrlésű szitált búza liszt ( saját őrlésű )
300 ml tejsavó vagy házi ( teljes ) tej
1 ek konyhasó
1 ek bio nádcukor
1/2 ek morszolt medvehagyma
1 ek őrölt kurkuma
1 tk őröltgyömbér ( lehet kevesebb )
késhegynyi őrölt fehérbors ( elhagyható )
150 ml zsiradék

Készítés:

Meglangyosítjuk a tejsavót és belekeverjük a cukrot. Belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd egy kis lisztet hintünk a tetejére és lefedjük. Így a tűzhelyen félre húzva, meleg helyen pillanatok alatt felfut.
A keverőtálba beletesszük a szilárd hozzávalókat, amiket előtte összekeverünk ( a zsírt a liszttel elmorzsolva, só, fűszerek ) . Ha előtte átszitáljuk a lisztet meglangyosítjuk, és levegőt juttatunk bele, amitől még szebb tésztát kapunk. Lisztes keverékbe méllyedést készítünk, beleöntjük a felfuttatot élesztőt.
A tészta összekeverése után megdagasztjuk. Zsíros tapintású, közepesen lágy/kemény tésztát kell kapnunk. Utána langyos helyen kelesszük duplájára a tésztát. Lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk egy ujjnyira. Éles késsel csíkokra vágjuk, majd a csíkokat kívánt méretűre.
Ha mutatósabbat szeretnénk, akkor a rudakat 2-3-szor tekerjük meg.
Kizsírozott tepsibe tesszük, 10 percet pihentetjük és előmelegített 180-200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Ha nem túl ropogósan szeretjük, akkor rövidebb ideig süssük. Színe miatt nehezebb észrevenni mikor sül meg, inkább az alját nézzük meg, ha az pirosas sárga, akkor kész.

Megjegyzés:

Élénk sárga rudacskákat kapunk.
Ez a saját őrlésű liszt szárazabb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható teljeskiőrlésű liszt. Szitálva olyan, mintha fele teljeskiőrlésű, fele fehér liszt lenne. Egy kicsivel kevesebb folyadékkal kezdjük el összekeverni, s csak akkor adjuk hozzá a többit, ha úgy érezzük.