Diós szelet
Hozzávalók:
200 ml darált dió
300 ml 710-es teljeskiőrlésű tönköly liszt
( termelői )
1 kk szódabikarbóna
csipetnyi konyhasó
5 tojás
6 ek bio nádcukor
2 dkg libazsír
0,5 dl házi ( teljes ) tej
Mázhoz:
1-2 ek bio nád porcukor
kevés víz
Készítés:
A tojást a cukorral és a zsírral habosra keverjük, a
liszet a dióval és a szódabikarbónával meg a sóval
elkeverjük és a tojásos keverékhez adjuk apránként.
Amikor már túl sűrű, a tejet is
hozzáadagoljuk. Elég sűrű keveréket kapunk,
de még bele tudjuk önteni a kizsírozott, kilisztezett
tepsibe, s el is tudjuk simítani. Kisebb méretű
tepsit válasszunk.
Előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 perc
alatt készre sütjük. Amikor elkészült tetejét
sűrű cukros vízzel átkenjük, majd
megszórjuk darált dióval.
Amikor kihült vágjuk ketté és kenjük meg házi kajszi
lekvárral, vagy másfajta pikáns lekvárral.
Megjegyzés:
A teljeskiőrlésű liszt miatt elég száraz és
telítő lesz, így mindenképp kenjük meg
lekvárral, s bátran igyunk hozzá teát, vagy tejet, s
így már uzsonnának is megfelel. A cukormázzal igazi
édes csemegénk lesz.