Diós szelet

Hozzávalók:
200 ml darált dió
300 ml 710-es teljeskiőrlésű tönköly liszt ( termelői )
1 kk szódabikarbóna
csipetnyi konyhasó
5 tojás
6 ek bio nádcukor
2 dkg libazsír
0,5 dl házi ( teljes ) tej
Mázhoz:
1-2 ek bio nád porcukor
kevés víz

Készítés:

A tojást a cukorral és a zsírral habosra keverjük, a liszet a dióval és a szódabikarbónával meg a sóval elkeverjük és a tojásos keverékhez adjuk apránként. Amikor már túl sűrű, a tejet is hozzáadagoljuk. Elég sűrű keveréket kapunk, de még bele tudjuk önteni a kizsírozott, kilisztezett tepsibe, s el is tudjuk simítani. Kisebb méretű tepsit válasszunk.
Előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült tetejét sűrű cukros vízzel átkenjük, majd megszórjuk darált dióval.
Amikor kihült vágjuk ketté és kenjük meg házi kajszi lekvárral, vagy másfajta pikáns lekvárral.

Megjegyzés:

A teljeskiőrlésű liszt miatt elég száraz és telítő lesz, így mindenképp kenjük meg lekvárral, s bátran igyunk hozzá teát, vagy tejet, s így már uzsonnának is megfelel. A cukormázzal igazi édes csemegénk lesz.