Mákos szelet

Hozzávalók:

15 dkg őrölt mák ( saját malomban őrölt )
25 dkg 710-es tönköly liszt ( termelői )
1 kk szódabikarbóna
csipetnyi konyhasó
2 tojás
5 ek bio nádcukor
10 dkg libazsír
2,5 dl házi ( teljes ) tej

Készítés:

A tojást a cukorral és a zsírral habosra keverjük, a liszet a mákkal és a szódabikarbónával meg a sóval elkeverjük és a tojásos keverékhez adjuk apránként. Amikor már túl sűrű, a tejet is hozzáadagoljuk. Elég sűrű keveréket kapunk, de még bele tudjuk önteni a kizsírozott, kilisztezett tepsibe, s el is tudjuk simítani. Nagyobb méretű tepsit válasszunk.
Előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Amikor kihült vágjuk ketté és kenjük meg házi kajszi lekvárral, vagy másfajta pikáns lekvárral.

Megjegyzés:

A teljeskiőrlésű liszt miatt elég száraz és telítő lesz, így mindenképp kenjük meg lekvárral, s bátran igyunk hozzá teát, vagy tejet, s így már uzsonnának is megfelel.