Szójás fasírt

Hozzávalók:

100 g szójagranulátum
1 púpozott tk pirospaprika ( édes fűszerpaprika )
késhegynyi őrölt bors
1/2 ek konyhasó
1 vastag szelet kenyér ( lehetőleg barna )
2 egész tyúktojás
1 közepes vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
2 ek mangalica zsír, vagy bio olaj
kenyérmorzsa vagy teljeskiőrléső búzadara, tönkölydara
zsír vagy olaj a sütéshez

Készítés:

A szójagranulátumot a sóval, fűszerekkel összekeverjük, annyi vízzel keverjük össze, amennyit felvesz, s még egy kicsi legyen rajta. 10 perc múlva nézzünk rá, ha túl száraz, akkor adjunk még hozzá vizet. Fél - egy óra ázás után keverjük össze a többi hozzávalóval a következők szerint.
A kenyeret 10 percre áztassuk be, nyomkodjuk ki, adjuk hozzá. A hagymát apró kockára vágjuk fel, zsíron futtasuk meg, adjuk hozzá a kockára vágott fokhagymát, s még egy kicsit süssük, de vigyázzunk, mert a fokhagyma gyorsan megpirul, s akkor megkeseredik.
Keverjük össze a szóját a kenyérrel, futtatott hagymával, tojással.
Egy nem túl vizes masszát kell kapnunk.
Lapos tányérra szórjuk a darát, egy keveset a bal tenyerünkbe ( jobb kezesek esetén ) , kezünkbe halmozzunk a darára egy púpozott evőkanálnyi mennyiséget, szórjunk a tetejére is darát, majd formázzuk két kezünkkel, ha kell még szórjunk rá darát, s így panírozzuk. Közepesen forró zsírban süssük ki. Mivel a szója hízik sütés közben lazán helyezzünk úgy 7 fasírtot egy közepes méretű serpenyőbe. Süssük egyik felét meg félig, fordítsuk meg, ismét süssük azt az oldalt is félig, ismét fordítsuk, amíg egyik fele már kész, fordítsunk és a másik oldalt is süssük készre. Ezzel a módszerrel a közepe is jól átsül. Ne süssük túl gyorsan, vagy erős lángon, de túl alacsony fokozaton se, mert akkor túlságosan megszívja magát zsírral.

Tálalás:

Önállóan főételként körettel is fogyaszthatjuk, de főzelékek feltétjeként is. Nagyon finom hagymás - ecetes krumplisalátával.
Próbáljuk ki mustárral és kenyérrel is. Hasonlítani fog a friss sültkolbászhoz az ízhatás a fasírt fűszerezése miatt. Ebben az esetben akár, 2-3 gerezd fokhagymát is tehetünk bele, vagy nyersen ( így mégjobban érvényesülnek a fokhahyma pozitív élettani hatásai ) ehetünk hozzá.

Javaslat:

Gazdagíthatjuk szezám és lenmag pehellyel, napraforgó maggal, úgy 1 evőkanálnyi mennyiséggel. Tehetünk hozzá 1-2 evőkanálnyi zöldborsót előfőzve, reszelt zöldséget ( krumpli, répa, tök ) .

Készítés menete képekben ...