"Gumicukor"

Hozzávalók:

almahéj ( a legjobb a birs )
alma magház ( elhagyható )
bio nádcukor
desztillált víz

Készítés:

Az almát megmossuk, megtöröljük, s az egészséges héjrészeket levágjuk róla, egyformára feldaraboljuk, majd annyi vízzel, ami épp ellepi feltesszük főni. Puhára főzzük, hogy a zselésítő anyag jól kioldódjon belőle.
Leszűrjük, s a levet cukkorral ízlés szerint édesítjük. Minnél savanyúbb a lé ( birs nagyon savanyú ) , annál több cukrot felvesz, s anáál rövidebb idő alatt besűrűl, kocsonyásodik. Mikor már jó sűrű, formába öntjük, s abban hagyjuk megszáradni, amikor már ki tudjuk venni a formából úgy szárítjuk tovább, persze , ha megéri, s nem fogy el még előtte. A forma lehet egy szögletes lapos tálka, vagy egy jégkocka készítő, vagy más, amivel apró formákat készíthetünk pl. szilikonból. Ha kell, tovább darabolhatjuk.



Javaslat:

Felhasználhatjuk tortazselének, de zselés szaloncukrot is készíthetünk belőle magunk, csak bio csokoládéval be kell vonnunk. Ha nem is lesz tökéletes a formája, mindenki kedvence lesz.
A csokoládéval való bevonás előtt tegyük zsírpapírra, majd a fagyasztóba, s ha áthült ( nem fog megfagyni, a cukor miatt ) , akkor vonjuk be először az egyik felét, majd ismét jöhet a fagyasztó, s utána megfordítva a másik felét.
Próbáljuk titokban csinálni, hogy karácsonyra is maradjon.
Önmagában lekvár készítésére nem alkalmas gyümölcsöket kocsonyásító anyaggal főzik be, ezt helyettesíthetjük vele, s készíthetünk mesterségesanyag-mentes gyümölcszselét.



Ízesítése:

Főzéskor fűszerezhetjük egész fahéjjal szegfűszeggel, de vegyük ki belőle.
Zselé készítéskor pedig természetes, 100%-os illóolajokkal ( citrom, narancs, mandarin ) .