Túrós lepény

Az első sikeres saját őrlésű búza liszttel készített kelt tészták egyike.
Hozzávalók:

60 dkg bio teljeskiőrlésű búza liszt ( saját őrlésű szitált liszt búza )
1 tyúktojás
1 ek liba zsír
2,5 dl házi ( teljes ) tej
3 dkg friss élesztő
2 ek bio nádcukor
1 kk konyhasó
Töltelék:
15 dkg házi túró
1 tyúktojás
4 ek bio tönkölydara ( termelői )
ízlés szerint só
1-2 tk szárított, porított medvehagyma
( vágott kapor is illik hozzá )

Tészta készítése.
Saját tapasztalatom, hogy ha magunk őrőlünk kenyérbúza minőségű gabonát, akkor azt a csekély sikértartalom miatt érdemes 20 perces kézi dagasztást választanunk.

Készítés:

Bő 1 óra kelesztés után, 1/4 - 3/4 részre osztjuk a tésztát.
A nagyobbik felét sodrófával tepsi méretűre nyújtjuk, kizsírozott tepsibe fektetjük a sodrófa segítségével, feltekerjük rá óvatosan, majd a tepsibe a szélénél kezdve letekergetjük, szélét a tepsi széléhez nyomkodjuk. A sütőt előmelegítéshez bekapcsoljuk, s ide kb. 5 percre betesszük a tepsit, hogy kicsit kelljen a tészta.
Kikeverjük a tölteléket, majd vékonyan rásimítjuk. A kisebb tésztát szinte levestészta vékonyságúra nyújtjuk, hogy akkora legyen mint a tepsi, ezt szintén a sodrófa segítségével rátesszük a töltelékes tészta tetejére, a széleket kicsit összenyomkodjuk, villával megszúrkáljuk a tetejét és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Akinek jobban tetszik, az lekenheti egy tojással a tetejét mielőtt a sütőbe tolná, akkor szép fényes is lesz.

Megjegyzés:

Önmagában kicsit száraz. Igyunk hozzá teát, tejet, kakaót, vagy együnk hozzá almát, vagy fogyasszuk kenyér helyett bableveshez.

Tapasztalat:

A kitartó dagasztás és a hozzáadott fehérje meghozta az eredményt, laza, egységes tésztát kaptunk, amit jól lehetett nyújtani, és sütés után is megfelelő eredményt kaptunk.
Tönkölyliszt esetén tojás nélkül, csak vízzel is ezt az eredményt kaptuk volna.

Ezzel a tésztával készíthetünk pizzát, kiflit, egyszerű kalácsot.