Túrós lepény
60 dkg bio teljeskiőrlésű búza liszt ( saját őrlésű szitált liszt búza )
1 tyúktojás
1 ek liba zsír
2,5 dl házi ( teljes ) tej
3 dkg friss élesztő
2 ek bio nádcukor
1 kk konyhasó
Töltelék:
15 dkg házi túró
1 tyúktojás
4 ek bio tönkölydara ( termelői )
ízlés szerint só
1-2 tk szárított, porított medvehagyma
( vágott kapor is illik hozzá )
Tészta
készítése.
Saját tapasztalatom, hogy ha magunk őrőlünk
kenyérbúza minőségű gabonát, akkor azt a
csekély sikértartalom miatt érdemes 20 perces kézi
dagasztást választanunk.
Készítés:
Bő 1 óra kelesztés után, 1/4 - 3/4 részre
osztjuk a tésztát.
A nagyobbik felét sodrófával tepsi méretűre
nyújtjuk, kizsírozott tepsibe fektetjük a sodrófa
segítségével, feltekerjük rá óvatosan, majd a tepsibe
a szélénél kezdve letekergetjük, szélét a tepsi
széléhez nyomkodjuk. A sütőt
előmelegítéshez bekapcsoljuk, s ide kb. 5 percre
betesszük a tepsit, hogy kicsit kelljen a tészta.
Kikeverjük a tölteléket, majd vékonyan rásimítjuk. A
kisebb tésztát szinte levestészta vékonyságúra
nyújtjuk, hogy akkora legyen mint a tepsi, ezt
szintén a sodrófa segítségével rátesszük a töltelékes
tészta tetejére, a széleket kicsit összenyomkodjuk,
villával megszúrkáljuk a tetejét és 200 fokra
előmelegített sütőben 25-30 perc alatt
megsütjük.
Akinek jobban tetszik, az lekenheti egy tojással a
tetejét mielőtt a sütőbe tolná, akkor szép
fényes is lesz.
Megjegyzés:
Önmagában kicsit száraz. Igyunk hozzá teát, tejet,
kakaót, vagy együnk hozzá almát, vagy fogyasszuk
kenyér helyett bableveshez.
Tapasztalat:
A kitartó dagasztás és a hozzáadott fehérje meghozta
az eredményt, laza, egységes tésztát kaptunk, amit
jól lehetett nyújtani, és sütés után is
megfelelő eredményt kaptunk.
Tönkölyliszt esetén tojás nélkül, csak vízzel is ezt
az eredményt kaptuk volna.
Ezzel a tésztával készíthetünk pizzát, kiflit,
egyszerű kalácsot.