Túrós bukta 2.
920 ml teljeskiőrlésű szitált tönköly liszt ( saját őrlésű )
- vagy 15 dkg bio fehérliszt és 35 dkg bio teljeskiőrlésű búza liszt - (0,5 kg)
2,5 dl házi tej ( langyos ) vagy tejsavó
1 krédli tojás
2 ek bio nádcukor
1 kk konyhasó
2 ek olvasztott bio margarin vagy vaj vagy mangalica zsír
2 dkg élesztő ( kevés tejben oldjuk fel, a 2,5 dl-ből fogjunk )
Töltelék:
20 dkg házi túró
10 dkg bio nádcukor (
barna )
2 csepp 100% természetes citrom illó
olaj
Tészta
készítése.
Készítés:
A megkellt tésztát kinyújtjuk, 8x10 cm-es
téglalapokra vágjuk, megtöljük a túrós töltelékkel,
felhajtjuk, az összeillesztésekkel lefelé kivajazott
tepsibe teszük egymás mellé. Tetejét megkenhetjük
tojással, félórát pihentetjük, előmelegített
sütőben, kb. fél óra alatt megsütjük.
Javaslat:
Ha puhábban szeretjük, akkor teljeskiőrlésű
liszteknél különösen ajánlott a sütő belső
terébe egy kisebb edényben vizet helyezni, hogy
gőzben sülhessen. Így tovább friss is marad.
Ez a modern légkeveréses - gőzbentartós
sütőknél is alkalmazható, mert annak hatásfoka
nem biztos, hogy felér ezzel a hagyományos
módszerrel.