Lisztekről
A különböző, elsősorban gabonákból őrőlt lisztek határozzák meg a kenyerek jellegét.
A búzaliszt
arány legalább 30-40% legyen.
A tönköly búzának magasabb a sikér (így a
glutén is) tartalma, illetve magas ásványianyag
tartalommal, A, B, E vitamin tartalommal rendelkezik.
Fehérjetartalmát az emberi szervezet jól hasznosítja.
Több eszenciális aminosavat tartalmaz.
Ha a rozsliszt aránya 35 % feletti, akkor
tömör kenyeret kapunk. A rozsliszt 50 % felett már
élesztővel nem, csak kovásszal lesz jó.
A szójaliszt 5-10% felett rontja a tészta
állagát.
A kukoricaliszt 30-40%felett törékennyé,
könnyen kiszáradóvá teszi a kenyeret.
A lisztet lehet javítani sárgaborsó liszt
hozzáadásával (fehérje tartalmat növeli).
A jó kelt tészta alapja a megfelelő fehérje
tartalom, így kaphatunk csak rugalmas tésztát.
Teljeskiőrlésű lisztek tömörebb tésztát
adnak. (Megfelelő programot válasszuk!) A
korpatartalom miatt egy kicsit több folyadékot
igényelnek. Ha mégis fehérkenyér programot
választunk, nem lesz olyan tömör a kenyér, de ha csak
vízzel készítjük élesztős íze maradhat, illetve
kötelező a formázás a kívánt eredmény érdekében.
A teljeskiőrlésű liszt abban
különbözik a graham liszttől, hogy
graham liszt esetén korpát utólagosan kevernek bele,
s annak a korpának nagyobb a szemcsemérete, míg a
teljeskiőrlésű egyneműbb, és finomabb.
Bio alapanyag esetén kevesebb adalékanyagra van
szükség (pl. sikér), illetve laktatóbb kenyeret
kapunk, sokkal kevesebb is elegendő belőle.
Sőt számos, előttünk nem felfedett
méreganyag jelenlétét zárhatjuk ki vele.
Ha tehetjük termelőtől vásároljunk bio
liszteket. Ebben az esetben a rosta mérete határozza
meg a liszt finomságát. Ez lehet durvább
szemcseszerkezetű, mint a kereskedelmi
forgalomban kapható kiszerelés, a dara frakció is
benne van. Ha 710-es rostát használnak, akkor
finomabb, rétesliszt finomságú a liszt. Tönköly
(franckenkorn típusú) lisztből a finom liszt
szinte teljesen csak sikér, ami világos barnás (
tejeskávéra hasonlító ) színű.
Néhány jelölés:
BL55 búzalisz, fehérliszt, finomliszt, nullás liszt
BL80 kenyérliszt búzából
BLTK200 teljeskiőrlésű búza liszt
RLTK180 teljeskiőrlésű rozsliszt
A tönkölybúzáról bővebben ( Franckenkorn
)
A tönkölybúza az emberiség legősibb növényei
közé tartozik. Mintegy 10 ezer éve ismert
gabonanövény, melynek gyógyhatása is említésre méltó.
Dél-nyugat-Ázsiából Mezopotánián át került Európába.
A Kárpát medencében kb. 8 ezer éve termesztik.
Különleges értéke abban rejlik, hogy termőhelyre
nem igényes, betegségekre, fertőzésekre,
UV-sugárzásra sem érzékeny. Szinte az egyetlen
növény, amelyben még a csernobili rádióaktív
fertőzést sem tudták kimutatni. Ez a tény, a
bio-termékek iránti egyre emelkedőbb kereslet
miatt, igen előkelő helyre emelte.
Táplálkozási értéke, magas fehérje-, sikér-,
ásványianyag ( vas, magnézium, kobalt ), vitamin ( A,
B és E ) valamint aminósav- és kovasav tartalma miatt
jelentős.
Jó minőségű, kenyérgyártásra kiválló fajta,
kenyértérfogata nagy. Nedvessikér tartalma meghaladja
a 40%-ot. Kedvező fehérje-keményítő
arányának köszönhetően nem terheli feleslegesen
a szervezetet, kisebb mennyiségben is jólakottság
érzést kelt.
Mi a sikér?
Búzafehérje. Az összes fehérjetartalom 80 %-a a
sikér, amely gliadint és gluteint tartalmaz.
Ragasztóerejét a gliadin adja, a szilárdságát a
glutein. Ezektől lesz a tészta nyújtható és
rugalmas.