Egyéb hozzávalók
Víz. Az
ásványi anyagokkal telített kemény víz rontja a sütés
eredményét, fékezi az élesztő kelesztő
képességét. A csapi víz feltérképezhetetlen
szennyező anyagai pedig
egészségkárosító-hatásúak. Lágy vizet használjunk
(forralt esővíz, desztilált víz).
Tejsavó. A folyadékmennyiség egésze vagy
része lehet savó is. Friss élesztővel és savóval
együtt kimondottan finomabb és lazább kenyeret
kapunk. Nem fogjuk tejízűnek érezni, de az
esetleges élesztőízt biztosan elveszi.
Egyszerűen készíthetünk savót magunk is, ha az
aludttejeről leszedjük a tejfölt, s az
alatta lévő részt összekeverve, melegítve, de
nem forralva, majd átszűrve, a
szűrőben marad a túró, s átfolyik a
savó.
Aludttej. A folyadékmennyiség egésze vagy
része lehet aludttej is, sőt a föle is
belekerülhet. Friss élesztővel és savóval együtt
kimondottan finomabb és lazább kenyeret kapunk.
Enyhén tejízűnek fogjuk érezni, de az esetleges
élesztőízt biztosan elveszi. Ha tejföl is
belekerül fenséges tejíz lesz érezhető
kenyerünkön, mintha finom sajt is lenne benne.
Gyerekkorunk tejfölös-sajtos pogácsájának íze köszön
majd vissza, ha kipróbáljuk.
Élesztő. Friss
élesztőből 2 dkg elegendő 50-60 dkg
liszthez, amiből 75-90 dkg-os kenyeret
süthetünk. Ennél többet ne tegyünk, de ha több
fehérje tartalommal rendelkező keveréket
készítünk, csökkenthetjük az élesztő
mennyiségét, illetve, ha a cukor-só arányt is
megváltozhatjuk a cukor javára, szintén
csökkenthetjük az élesztő mennyiségét. Ha
egyből melegített hozzávalókat teszünk a gépbe,
lerövidíthetjük a kelési időt, vagy kevesebb
élesztőt fogunk. A tönköly liszt szintén
kevesebb élesztőt igényel.
Szárított élesztőt is használhatunk
átmenetileg, főleg ha időzítést használunk,
azaz előre betesszük a hozzávalókat, de
késleltetjük a program elindulását. Ekkor a friss
élesztő megerjedne. De ne feledjük, hogy
adalékanyag van benne! Mindig 2 dkg-nak
megfelelő mennyiségüt válasszunk, ami általában
7 g. Ettől eltérő kiszerelés is van,
s 3,8 – 4 dkg friss élesztőnek
megfelelő is. A felbontott csomagok jól lezárva
(pl. csipesszel) pár hétig elállnak. Az átállási
időszak elején használhatjuk, míg a pontos
adagolásra, s a kenyérsütésre rá nem érzünk.
Sikér. A sikér hozzáadásával a keverék
fehérje tartalmát növeljük meg. Rugalmasabb tésztát
kapunk, de a közhiedelemmel ellentétben nem lazább
lesz kenyerünk tőle, hanem tömörebb, viszont
biztosabban kel meg, s sokkal laktatóbb és
tartósabb kenyerünk lesz.
Főtt krumpli. Áttörve adjuk hozzá,
langyosan, s csökkentsük kissé a folyadék
mennyiségét. Legjobb a héjában főtt, vagy sült
krumpli. Erre a célra a kevésbé vizes öregkrumpli
alkalmas. Mivel növeljük a tészta keményítő
tartalmát puhább, lazább kenyeret kapunk. Pusztán
keményítő hozzáadásával is
próbálkozhatunk, de csak búza kenyérnél,
s félfehér, félbarna jellegűnél, mert
kockára tehetjük a jó kelést.
Só. Konyhasót (NaCl) válasszunk, adalékanyag
(tapadásgátló) nélkülit. Megfelelő só nélkül
íztelen lesz kenyerünk, valami hiányozni fog
belőle. A tiszta só jobban sóz, nem érzünk rajta
kesernyés mellékízt. Kenyérhez ne használjunk
jódozott, vagy tengeri sót.
Cukor. Élő cukrot használjunk. A
finomított, élettelen kristálycukor, mely
minőségét korlátlan ideig megőrzi
mellőzzük konyhánkból. Lejárati idővel
rendelkező, lehetőleg bio
minőségű barna, vagy nádcukrot válasszunk
inkább. Ha mézet használunk, puhább lesz a kenyér
kérge. Ízes mézek megérezhetők a kenyéren. E
szerint alkalmazzuk őket.
Zsiradék. Az átállási időszakban egy
kevés zsiradékot is teszünk a tésztába. Könnyebben
kijön a sütőformából a kész kenyér. Jobb, ha
természetesebb változatokat, s ha lehet bio
(vagy házi) minőséget válasszunk. Szinte bármit
beletehetünk. Hidegen sajtolt olajokat, biomargarint
(!nem keményített), vajat (házi), mangalica zsírt.
Étolajat, keményített margarinokat ne használjunk!
Tömeggyártásuk során az előállítók olyan
készítési menettel dolgoznak, s olyan
alapanyagokkal, mely igen csak kifogásolható.
Bio gabonakávé. Ha szeretjük a bolti
barnakenyér ízét, színét, tegyünk a tésztába egy
keveset (1 tk) . Az is a malátától olyan, igaz a
gabonakávé nemcsak malátából áll.