Mindennapi kenyerünk!

Iza féle tönkölycipó

Dagasztott, sütőben sütött kenyér.
Hozzávalók:

80 dkg teljesőrlésű tönköly liszt ( termelői )
2 dkg élesztő
1 csapott kiskanál konyhasó
1 kiskanál ( bio nád ) cukor
1 ek. mangalica zsir (ek. olaj)
langyos víz (tisztított, PI)

Készítés:

A 2-3 dl langyos vízben felfuttatom az élesztőt. A lisztet, sót, zsírt tálba teszem, hozzáöntöm az élesztős vizet, az egészet összekeverem és jól kidolgozom. Először tálban gyúrom, aztán kényelmesebb deszkán. Ha már sima, nem ragad a kezemhez, visszateszem a kilisztezett tálba, ruhával ( födővel ) letakarom és meleg helyen a duplájára kelesztem. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítom, 4-részre osztom a tésztát, egyenként jól átgyúrom, kis cipócskákká formálom, és zsiradékkal megkent tepsibe, ruhával letakarva ujjra kelesztem, amíg kb. a duplájára nőlnek. Előmelegített, forró sütőben ( 250˚C ) sütöm 15 percet, majd 180˚C-on 20 percet.
Ha megsültek a cipócskák, vízzel megspriccelem, vászon konyharuhába csomagolom őket, és türelmesen várok, míg kihűlnek.

Sok sikert, jó étvágyat!