Iza féle tönkölycipó
80 dkg
teljesőrlésű tönköly liszt ( termelői
)
2 dkg élesztő
1 csapott kiskanál konyhasó
1 kiskanál ( bio nád ) cukor
1 ek. mangalica zsir (ek. olaj)
langyos víz (tisztított, PI)
Készítés:
A 2-3 dl langyos vízben felfuttatom az
élesztőt. A lisztet, sót, zsírt tálba teszem,
hozzáöntöm az élesztős vizet, az egészet
összekeverem és jól kidolgozom. Először tálban
gyúrom, aztán kényelmesebb deszkán. Ha már sima, nem
ragad a kezemhez, visszateszem a kilisztezett tálba,
ruhával ( födővel ) letakarom és meleg helyen a
duplájára kelesztem. Ha megkelt, lisztezett deszkára
borítom, 4-részre osztom a tésztát, egyenként jól
átgyúrom, kis cipócskákká formálom, és zsiradékkal
megkent tepsibe, ruhával letakarva ujjra kelesztem,
amíg kb. a duplájára nőlnek. Előmelegített,
forró sütőben ( 250˚C ) sütöm 15 percet,
majd 180˚C-on 20 percet.
Ha megsültek a cipócskák, vízzel megspriccelem,
vászon konyharuhába csomagolom őket, és
türelmesen várok, míg kihűlnek.
Sok sikert, jó étvágyat!