Mindennapi kenyerünk!

Sütés kenyérsütőgéppel

Ha kényelmesen szeretnénk kenyeret sütni, válaszhatunk egy kenyérsütőgépet. Igaz számos gép közül választhatunk, sok gépnek csak a csomagolása, esetleg külső kinézete más. Elvi és gyakorlati működésük kisértetiesen hasonló.

A sütőformába először mindig a folyékony hozzávalók kerülnek (pl.: víz, tej, tejsavó, aludttej, olaj, olvasztott vaj), majd a tetejére szépen rászórva a szilárdak, amiket előtte összekeverünk (hideg vaj a liszttel elmorzsolva, lisztek, sikér, fűszerek, magok, aszalványok, keményítő). A lisztes keverék tetejét úgy formázzuk, hogy középen (keverőlapát felett) kis mélyedést képzünk, a folyadékot el nem érve, s a sütőforma pereme mentén körbe, szintén mélyedést alakítunk ki. Középre a szárított élesztő, vagy a kevés folyadékkal elkevert friss élesztő (mindig az előírt teljes folyadékmennyiségből veszünk el erre a célra) kerül. A pereme mellé pedig egymásra a sót és a cukrot szórjuk, illetve a mézet (a méztől puhább héjat kapunk) csúrgatjuk.
(Ha sütőben sütjük ki, mindig tegyünk alá egy edényben kis vizet, hogy gőzben sülhessen.)
Ha szebb kenyeret akarunk, akkor a sütés megkezdése elött valamivel (kb: 1 óra és 45 perccel, illetve 2 órával a befelyezés elött vegyük ki, borítsuk deszkára, vegyük ki a keverőlapátot, és kis átgyúrás, igazítás után alaposan vagdossuk be éles késsel, végül óvatosan helyezzük vissza, miután a sütőformába egy kevés lisztet szórtunk. )
Lazább kenyeret kapunk, ha víz helyett tejsavót teszünk bele, vagy egészben, vagy részben. (Ha túrót készítünk, akkor a keletkező savót használjuk erre a célra.)
Én, ha 75 dkg-os kenyeret sütök is, mindig a programot 1 kg-osra állítom, s közepes színt választok neki.
Legyünk tisztában azzal, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható "kenyerek" erősen manipuláltak, például fehérkenyérhéj aromát tesznek bele a rengeteg egyéb adalék mellett. Olyan, az általunk készített kenyér sosem lesz, s ne is legyen. Viszont dédnagyanyáink kenyere egészen más körülmények között készült el (gabona alapanyag, őrlési technika, ráfordított idő, kovász készítés, dagasztás, kelesztés, kemencében való sütés ... ), így azt sem közelíthetjük meg, hacsak nem úgy járunk el mi is.


1. A hozzávalókat a megfelelő sorrendben betesszük a kenyérsütőbe.


2. A dagasztások után formázzuk, bevagdossuk és visszahelyezzük a tésztát.


3. Kisült a kenyér.


4. Kivesszük a kenyérsütőből.