Házi tartósítás - adalékanyagok nélkül kerek a világ
A
tartósításnak elég kényelmes, s biztos hatással
kecsegtető módja a fagyasztás, de némi idő
ráfordítással sokat takarékoskodhatunk. A
fagyasztóládák bizony sok energiát fogyasztanak, s
szinte folyamatosan üzemelnek.
A természetes aszalás az egyik legenergiatakarékosabb
megoldás, de mindent nem lehet így, s a por- és
darázsvédelemről is gondoskodni kell. Ha
mesterségesen aszalunk kereskedelmi forgalomban
kapható elektromos aszaló készülékkel, akkor plusz
energiát is be kell fektetnünk, de csak az
aszaláskor, s a további tárolás szintén nem igényel
plusz energiabefektetést.
Az aszalás további előnye a helytakarékosság is!
Én csavaros tetejű befőttes üvegekben oldom
meg az aszalványok száraz helyen való tárolását. Így
sokkal kevesebb helyet foglalnak el, mint a
fagyasztóban, vagy hagyományos
befőttként.
A befőttek szintén csak
készítésükkor igényelnek energiát (pl:
hőkezelés). Ha gondosan járunk el, akkor
tartósítószer nélkül is a kívánt eredményt fogjuk
elérni. A hőkezelés és a cukor (bio, vagy méz)
elegendő a jó befőtthöz.
Viszont a
befőttek jóval több helyet igényelnek, mint az
aszalványok, s legtöbbször hozzáadott cukrot is
tartalmaznak, s vitamintartalmuk is jelentősen
csökkenhet a készítésük során. Viszont nagyon finomak
akár befőttet, akár lekvárt készítünk, vagy
szörpöt, s ott a sokféle savanyúság is, s a "téli"
főzés alapanyagai, mint a lecsóalap,
paradicsomlé. De befőttként is eltehetünk
gyalult tököt, zöldbabot, zöldborsót, töltött
paprikát.
Fagyasztó térfogatnak elegendő a kombinált
hűtők által kívánt méret, vagy egy 100 l
körüli fagyasztó egy család részére. Ide tehetjük az
ideiglenesen fagyasztásra szánt ételeket (nyersanyag,
általunk félkész, vagy kész ételek), amiket pár
héten, vagy hónapon belül
elfogyasztunk.
Illetve ide kerülnek a másképp
nemigen tartósíthatók is, pl.: eper, szeder, málna,
ribizli. Ezek aszalása nem igazán megoldható, s
lekvárként egész más az élvezeti értékük,
felhasználhatóságuk. De ide kerülhet 1-2 csomag
fagyasztott tök, vagy uborkasaláta. De gyalult tököt
nem kell sokat tenni, ha laskatököt is vetünk, mert a
tárolható fajtája legalább februárig felhasználható,
s csak március, április, május hó tökfőzelék
igényét kell a fagyasztóba tárolnunk.
De gondoljunk más télálló, vagy tárolható gyümölcsre,
zöldségre is, amihez egy jó pince kell csak, vagy egy
jó kamra. Ilyen az alma, körte, kivi (saját), citrom
(saját), sütőtök, krumpli, sárga-, fehér-,
cékla-, cukorrépa, zeller, pasztinák, fehér káposzta,
karalábé, csicsóka, vörös-, és fokhagyma,
szőlő (néhány hónapig), szárazbab, dió,
mogyoró, kelkáposzta ( tárolva, vagy a kertben ) ,
kelbimbó ( télen is szedhető a kertből )
.
De vannak fagytűrő zöldségek, amik
az első enyhe napokon, már fejlődni
kezdenek, s hamar szedhetőek lesznek: téli
saláta, spenót, debreceni világos zöldborsó, hagyma,
foghagyma. S ide sorolhatjuk az ehető "gazokat"
is, mint a tyúkhúr, gyermekláncfű, csalán.
Ezekkel úgymond lerövidíthető az az
időszak, amikor nélkülöznünk kell a friss
terményeket, mert a prímörők ugyan
tetszetősen nézhetnek ki, de véleményem szerint
egészséges étrendbe nem illeszthetőek be.
A Befőzés
menüpontban
több recept is található!