Az adalékanyagok az életünkre törnek
Élelmiszer adalékok
Kerüljük a jelenleg ártalmatlannak tekintett
adalékokat is! Legyünk tudatos vásárlók! Ne bízzunk a
nagy és reklámozott márkákban! Minden lépésüket a
profitéhség motiválja. Nélkülük nem lenne az
adalékanyagoknak ez a széles palettája sem!
A
Brüsszeli Gyermekrákkutató Egyetem Klinikájának
közlése
1.
Ártalmatlan adalékok:
E100,
E 101, E103, E104, E105, E111, E121, E122, E126,
E130, E132 (kék indigotin színezék), E140, E151,
E152, E160, E161, E162 (betanin), E163, E170, E174,
E175, E180, E181, E200, E201, E202, E203, E236, E237,
E238, E260, E261, E262, E263, E270, E280, E281, E282,
E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E309,
E322, E325, E326, E327, E331, E332, E333, E334, E335,
E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405,
E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422,
E471, E473, E474, E475, E480
2.
Gyanúsdaklékok:
E125,
E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477
3.
Veszélyes adalékok
E102
(tartrazin színezék, sárga szín), E110, E120, E124
4.
Egészség károsítók
Bélpanaszok:
E220,
E221, E222, E223, E224 (szulfitok)
Emésztési
zavarok: E338,
E339 (foszforsav sói) , E340 (foszforsav sói), E341
(foszforsav sói), E450 (foszforsav sói), E461, E463,
E465, E466, (jégkrém) E407
Bőrbetegségek:
E230
(bifenil), E231, E232, E233 (thiabendazol)
A
B12 vitamin károsítása: E200
Idegérzékenység:
E311,
E312
Szájpenész,
szájgyulladás: E330
(citromsav) (legveszélyesebb rákkeltő anyag, a
80-as évekig Magyarországon emberi fogyasztásra
alkalmatlan ipari vízkőoldó) tartalmazzák:
Swepps citrom üdítő, Aroma mustár, Mezo-mix.
Rákkonzerv, Bombej sajt, Dobozos gombák és sok minden
5.
Rákkeltő adalékok:
E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217,
E239
Fokozottan rákkeltő az E123 (vörös amarant
színezék)
A következő adalékokra az alábbi élelmiszerekben
kell ügyelni:
Mamba E123, E110, Gumimacik, Treets, Smartie, Haribo,
Csokigolyók, Zott tejszínes puding, Iglo halrudak,
Kraft Dorahm Creme-Fraiche, Kraft szalámis sajt,
Vanilia puding E102, E110, mindenféle kész szószok
A
Biokosár magazin összeállítása alapján a
következő panaszokat okozzák az
adalékok:
Színezékek:
Hiperaktivitás: E162 (szintetikus betanin), E 129
(allúrvörös), E127 (erytrozin)
Allergia: E123 (vörös amarant), E102 (tartrazin),
E132 (kék indigotin)
Kockázatos: piros színt adó kármin.
Ízfokozó:
glutamát
hasmenést, súlytöbbletet, fejfájást okoz. Ráadásul a
gyártók a monoglutamát esetében előszeretettel
alkalmazzák az élesztőkivonat elnevezést.
Tartósítószerek:
Allergia: nátriumbenzoát (E210 - E213) (kutyáknál,
macskáknál halálos), PHB-észterek (E214 - E219)
Szintetikus
avasodásgátlók: E
320 (butil-hidroxil-anizol), E 321
(butil-hidroxil-toluol), fő előfordulási
helyük a rágcsálni valók, a marcipán, a nugát, a
máktöltelék, levesek, halkonzervek,
reggeliző-pelyhek, gabonafélék, fűszerek.
Jellemzően rákkeltők, immunelváltozásokat
okoznak, károsítják a pajzsmirigyet és a májat,
felhalmozódik a zsírszövetben, s nagy
valószínűséggel allergének.
Szulfitok
(E220
- E228), mint tartósítószerek, az arra érzékeny
egyéneknél fejfájást, hányást, asztmás rohamokat
okoznak. Előfordulása: bor, aszalvány, lekvár.
Hólyagrák:
az
E230 (bifenil) (citrom gombaölő szere), és az
E233 (thiabendazol) (banán gombaölő szere)
kombinációja.
Radioaktív
besugázással
is tartósítanak, amit ionizáló sugárnak neveznek, s a
gyógynövényeknél, teáknál és fűszereknél
használják.
Enzimek:
előfordulási
helyeik: joghurt, kenyér, gyümölcs, olaj. Aszmát okoz
a sütőkeverékelben szereplő amiláz enzim.
Csontritkulás,
fogszuvasodás, hiperaktivitás:
E330
(citromsav), E338 (foszforsav), foszforsav sói (E339
- E342, E450, E540, E543). Előfordulása: konzerv
termékek, üdítők, ömlesztett sajt, krumplichips,
kolbász.
Hasnyálmirigy
rák: nitrites
húskészítmények. A nátriumnitrittől marad
rózsaszínű minden felvágott. Gyermekeknél
jelentősen megnöveli (4x-7x) az agydaganat és a
leukémia veszélyét.
Tejallergia
okozója:
a homogenizált tej.
Szívroham:
hidrogénezett
növényi zsiradékok. Megtalálhatók a margarinokban,
süteményekben, csokoládékban, mogyorókrémekben.
Idegmérgek:
aspartam, nátrium-monoglutamát.
GMO:
génmanipulált
baktériumokkal, növényekkel állítják elő az
adalékok egy részét: amiláz, modosított
keményítő, malátacukor, glutamát, szója lecitin,
sajtoltók, C - B2 - B12 vitaminok
MÁSOLD LE ÉS TEDD KI JÓL LÁTHATÓ HELYEKRE! A GYEREKEK
EGÉSZSÉGÉRŐL VAN SZÓ! A VESZÉLYES ADALÉKOK
HASZNÁLATÁT MEGAKADÁLYOZHATOD, HA MEGVÁLOGATOD, HOGY
MIT VÁSÁROLSZ! HA TEHETED, MÁSOLD LE EZT AZ
ÖSSZEÁLLÍTÁST ÉS ADD ODA ISMERŐSEIDNEK!!!
Az
egészség károsító hatás nem azonnal alakul ki, s
teljesen ismeretlen a különböző adalékanyagok
együttes hatása. Ne tüneteket keressünk magunkon,
hanem válasszuk a valódi adalékanyag-mentes életet!
Ez nem a könnyebbik út!
A bio minősített élelmiszer, főleg a
feldolgozott, sem garancia, ugyanis bizonyos
adalékanyagok ott is engedélyezettek, s nem a fenti
összeállítást vették alapul.
Kellemes
címke-böngészést!