Az adalékanyagok az életünkre törnek

Élelmiszer adalékok

Kerüljük a jelenleg ártalmatlannak tekintett adalékokat is! Legyünk tudatos vásárlók! Ne bízzunk a nagy és reklámozott márkákban! Minden lépésüket a profitéhség motiválja. Nélkülük nem lenne az adalékanyagoknak ez a széles palettája sem!

A Brüsszeli Gyermekrákkutató Egyetem Klinikájának közlése

1. Ártalmatlan adalékok:
E100, E 101, E103, E104, E105, E111, E121, E122, E126, E130, E132 (kék indigotin színezék), E140, E151, E152, E160, E161, E162 (betanin), E163, E170, E174, E175, E180, E181, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E238, E260, E261, E262, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E332, E333, E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E471, E473, E474, E475, E480


2. Gyanúsdaklékok:
E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477


3. Veszélyes adalékok
E102 (tartrazin színezék, sárga szín), E110, E120, E124

4. Egészség károsítók
Bélpanaszok: E220, E221, E222, E223, E224 (szulfitok)
Emésztési zavarok: E338, E339 (foszforsav sói) , E340 (foszforsav sói), E341 (foszforsav sói), E450 (foszforsav sói), E461, E463, E465, E466, (jégkrém) E407
Bőrbetegségek: E230 (bifenil), E231, E232, E233 (thiabendazol)
A B12 vitamin károsítása: E200
Idegérzékenység: E311, E312
Szájpenész, szájgyulladás: E330 (citromsav) (legveszélyesebb rákkeltő anyag, a 80-as évekig Magyarországon emberi fogyasztásra alkalmatlan ipari vízkőoldó) tartalmazzák:
Swepps citrom üdítő, Aroma mustár, Mezo-mix. Rákkonzerv, Bombej sajt, Dobozos gombák és sok minden

5. Rákkeltő adalékok:
E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
Fokozottan rákkeltő az E123 (vörös amarant színezék)

A következő adalékokra az alábbi élelmiszerekben kell ügyelni:
Mamba E123, E110, Gumimacik, Treets, Smartie, Haribo, Csokigolyók, Zott tejszínes puding, Iglo halrudak, Kraft Dorahm Creme-Fraiche, Kraft szalámis sajt, Vanilia puding E102, E110, mindenféle kész szószok

A Biokosár magazin összeállítása alapján a következő panaszokat okozzák az adalékok:

Színezékek:
Hiperaktivitás: E162 (szintetikus betanin), E 129 (allúrvörös), E127 (erytrozin)
Allergia: E123 (vörös amarant), E102 (tartrazin), E132 (kék indigotin)
Kockázatos: piros színt adó kármin.
Ízfokozó: glutamát hasmenést, súlytöbbletet, fejfájást okoz. Ráadásul a gyártók a monoglutamát esetében előszeretettel alkalmazzák az élesztőkivonat elnevezést.
Tartósítószerek:
Allergia: nátriumbenzoát (E210 - E213) (kutyáknál, macskáknál halálos), PHB-észterek (E214 - E219)
Szintetikus avasodásgátlók: E 320 (butil-hidroxil-anizol), E 321 (butil-hidroxil-toluol), fő előfordulási helyük a rágcsálni valók, a marcipán, a nugát, a máktöltelék, levesek, halkonzervek, reggeliző-pelyhek, gabonafélék, fűszerek. Jellemzően rákkeltők, immunelváltozásokat okoznak, károsítják a pajzsmirigyet és a májat, felhalmozódik a zsírszövetben, s nagy valószínűséggel allergének.
Szulfitok (E220 - E228), mint tartósítószerek, az arra érzékeny egyéneknél fejfájást, hányást, asztmás rohamokat okoznak. Előfordulása: bor, aszalvány, lekvár.
Hólyagrák: az E230 (bifenil) (citrom gombaölő szere), és az E233 (thiabendazol) (banán gombaölő szere) kombinációja.
Radioaktív besugázással is tartósítanak, amit ionizáló sugárnak neveznek, s a gyógynövényeknél, teáknál és fűszereknél használják.
Enzimek: előfordulási helyeik: joghurt, kenyér, gyümölcs, olaj. Aszmát okoz a sütőkeverékelben szereplő amiláz enzim.
Csontritkulás, fogszuvasodás, hiperaktivitás: E330 (citromsav), E338 (foszforsav), foszforsav sói (E339 - E342, E450, E540, E543). Előfordulása: konzerv termékek, üdítők, ömlesztett sajt, krumplichips, kolbász.
Hasnyálmirigy rák: nitrites húskészítmények. A nátriumnitrittől marad rózsaszínű minden felvágott. Gyermekeknél jelentősen megnöveli (4x-7x) az agydaganat és a leukémia veszélyét.
Tejallergia okozója: a homogenizált tej.
Szívroham: hidrogénezett növényi zsiradékok. Megtalálhatók a margarinokban, süteményekben, csokoládékban, mogyorókrémekben.
Idegmérgek: aspartam, nátrium-monoglutamát.
GMO: génmanipulált baktériumokkal, növényekkel állítják elő az adalékok egy részét: amiláz, modosított keményítő, malátacukor, glutamát, szója lecitin, sajtoltók, C - B2 - B12 vitaminok


MÁSOLD LE ÉS TEDD KI JÓL LÁTHATÓ HELYEKRE! A GYEREKEK EGÉSZSÉGÉRŐL VAN SZÓ! A VESZÉLYES ADALÉKOK HASZNÁLATÁT MEGAKADÁLYOZHATOD, HA MEGVÁLOGATOD, HOGY MIT VÁSÁROLSZ! HA TEHETED, MÁSOLD LE EZT AZ ÖSSZEÁLLÍTÁST ÉS ADD ODA ISMERŐSEIDNEK!!!

Az egészség károsító hatás nem azonnal alakul ki, s teljesen ismeretlen a különböző adalékanyagok együttes hatása. Ne tüneteket keressünk magunkon, hanem válasszuk a valódi adalékanyag-mentes életet!
Ez nem a könnyebbik út!
A bio minősített élelmiszer, főleg a feldolgozott, sem garancia, ugyanis bizonyos adalékanyagok ott is engedélyezettek, s nem a fenti összeállítást vették alapul.

Kellemes címke-böngészést!