Lecsó

Hozzávalók:

10 kg paradicsom
15 kg édes lecsópaprika (zöld, sárga, piros vegyesen)

Készítés:

A paradicsomból levet készítünk, a paprikát összevágjuk, majd a lébe téve 15 percig főzzük. Forrón kigőzőlt üvegekbe töltjük, s szárazdunsztba tesszük.

Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró lekvár, ez fertőtlenitő is és így  az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a csavaros tető, ha hígabb, akkor inkább celofán - nem fólia- és mire esszük szikkad addig .
A mostani celofánokat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén el
őször ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.