Bodza lekvár

Hozzávalók:

0,5 kg savanykás nyári alma
2 kg frissen szedett, érett bodza bogyó
1 kg akácméz ( ízlésünk szerint lehet kevesebb és több is )
1 tk őrőlt gyömbér

Készítés:


Az alma héjából és magházából kevés vizzel készítsünk sűrítő anyagot. Főzzük puhára és törjük át. A bodzabogyókat egy villával fejtsük le a virágzati tengelyekről, majd alaposan mossuk meg. Az almakockákat és a bogyókat keverjük össze, főzzük fel, adjuk hozzá a sűrítő anyagot, állandóan kevergetve főzzük tovább 30 percig, majd adjuk hozzá a gyömbért és a mézet is, forraljuk fel ismét, majd kigőzőlt üvegekbe töltve, légmentesen lezárva tegyük szárazdunsztba.

Javaslat:

Póbáljuk ki hárs mézzel is!

Alma helyett érett szilvával is készíthetjük. Akkor a szilvát megmossuk, kimagozzuk és négybe vágjuk, s így adjuk a bodzabogyókhoz. Gyömbér és sűrítő anyag nem kell hozzá.

Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró lekvár, ez fertőtlenitő is és így  az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a csavaros tető, ha hígabb, akkor inkább celofán - nem fólia- és mire esszük szikkad addig .
A mostani celofánokat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén el
őször ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.