Bodzavirág szörp

Hozzávalók:

3 l víz
5-10 bodzavirág
1 púpozott ek borkősav
1 kg akácméz

Készítés:

A vízben 2-3 napig áztatjuk a bodzavirágot. A virágokat ernyővel lefelé a vízbe mártjuk, időnként megmozgatjuk. Utána kivesszük a vízből a virágot, felforraljuk, belekeverjük a borkősavat és a mézet. Kiforralt üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük. Ez a változat eláll télire is.

Ha frissen akarjuk, akkor csak egy részét melegítjük annyira, hogy a méz feloldódjon benne, s úgy keverjük össze a hozzávalókat. Üvegekbe töltjük, s a hűtőben tároljuk fogyasztásig. Eltarthatósága pár hét.

Megjegyzés:


Javasolt higítási arány 1 rész szörp 2-3 rész víz.

Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró szörp, ez fertőtlenitő is és így  az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a celofán - nem fólia- de a mostaniakat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén el
őször ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.