Paradicsomlé
Hozzávalók:
paradicsom
Készítés:
A jól megmosott, száraitól és éretlen részeitől megtisztított paradicsomokat feldaraboljuk, megfőzzük. átpaszírozzuk, majd újra felforraljuk. Kigőzőlt üvegekbe töltjük, s szárazdunsztba tesszük.
1 kg paradicsomból kb. 0,75 l lé lesz.
Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró lé, ez fertőtlenitő is és így az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a celofán - nem fólia- de a mostaniakat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén először ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.
paradicsom
Készítés:
A jól megmosott, száraitól és éretlen részeitől megtisztított paradicsomokat feldaraboljuk, megfőzzük. átpaszírozzuk, majd újra felforraljuk. Kigőzőlt üvegekbe töltjük, s szárazdunsztba tesszük.
1 kg paradicsomból kb. 0,75 l lé lesz.
Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró lé, ez fertőtlenitő is és így az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a celofán - nem fólia- de a mostaniakat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén először ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.