Mandarin lekvár

Hozzávalók:

1,5 kg sárgadinnye
0,75 kg főzőtök
1 kg őszibarack ( hiányát sárgadinnyével pótoljuk )
0,5 kg savanykás nyári alma
0,5 kg bio nádcukor
1 ek borkősav ( ha kell )
4 csepp 100%-os természetes citrom illóolaj
8 csepp 100%-os természetes mandarin illóolaj

Készítés:

A dinnyét felkockázzuk, a tököt legyaluljuk, az almát lereszeljuk, a barackot feldaraboljuk, megfőzzük egy lábosban. A végén tesszük bele a cukrot, s legvégül az illóolakat
Forrón kigőzőlt üvegekbe töltjük, s szárazdunsztba tesszük.

Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró lekvár, ez fertőtlenitő is és így  az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a csavaros tető, ha hígabb, akkor inkább celofán - nem fólia- és mire esszük szikkad addig .
A mostani celofánokat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén el
őször ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.