Fahéjjas bodzalekvár

Hozzávalók:

1 kg frissen szedett, érett bodza bogyó
0,5 kg akácméz ( ízlésünk szerint lehet kevesebb és több is )
1/2 tk őrőlt fahéj

Készítés:


A bogyókat egy villával fejtsük le a virágzati tengelyekről, majd alaposan mossuk meg. Egy kis vízzel főzzük puhára és paszírozzuk át egy szűrőn. Ismét forraljuk fel, s főzzük 30 percig, majd adjuk hozzá a mézet és a fahéjjat is, újraforrás után kigőzőlt üvegekbe töltve, légmentesen lezárva tegyük szárazdunsztba.

Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró lekvár, ez fertőtlenitő is és így  az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a csavaros tető, ha hígabb, akkor inkább celofán - nem fólia- és mire esszük szikkad addig .
A mostani celofánokat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén el
őször ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.