Bodzabogyós-szedres ivólé

Hozzávalók:

1,5 kg bodzabogyó
1,5 kg szeder
1 liter víz
bio barna nádcukor (ízlés szerint)

Készítés:

A frissen szedett bogyókat alaposan válogassuk át, mossuk meg, vágjuk le a virágzati nyeleket és a vízzel lassan pároljuk puhára. A pépet paszírozzuk át és édesítsük. Főzzük fel ismét 5 percig forraljuk tovább, majd kigőzőlt üvegekbe töltve, légmentesen lezárva tegyük szárazdunsztba.

Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró szörp, ez fertőtlenitő is és így  az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a celofán - nem fólia- de a mostaniakat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén el
őször ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.