Bodza lé
2008.11.02.03:10 ✿Kategória : Szörp
Hozzávalók:
1 kg frissen szedett, érett bodza bogyó
250g bio nádcukor
1/2 tk őrölt fahéj
Készítés:
Nyersen paszírozzuk át, ízesítsük a cukorral és a fahéjjal, majd főzzük fel, s még forraljuk 5 percig. Utána kigőzőlt üvegekbe töltve, légmentesen lezárva tegyük szárazdunsztba.
Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró szörp, ez fertőtlenitő is és így az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a celofán - nem fólia- de a mostaniakat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén először ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.
1 kg frissen szedett, érett bodza bogyó
250g bio nádcukor
1/2 tk őrölt fahéj
Készítés:
Nyersen paszírozzuk át, ízesítsük a cukorral és a fahéjjal, majd főzzük fel, s még forraljuk 5 percig. Utána kigőzőlt üvegekbe töltve, légmentesen lezárva tegyük szárazdunsztba.
Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró szörp, ez fertőtlenitő is és így az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a celofán - nem fólia- de a mostaniakat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén először ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.