Zelleres kechup

Hozzávalók:

3 kg paradicsom
3 ek konyhasó ( tapadásgátló adalék nélkül )
6 ek bio nádcukor ( készíthetjük tisztán mézzel is, vagy keverve, ügyeljünk rá, hogy a mézből kevesebb is elég )
2 dl 10%-os biológiai erjesztésű ecet ( kellemesebb, ha bor- vagy almaecet kerül bele )
1 fej hagyma
3 szál zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
1 ek mustármag
1 ek szemes bors
2-4 szem szegfűbors
1 kk fahéj
5 db szegfűszeg

Készítés:

Egy nagy rozsdamentes fazekat ( legalább 7 l-es ) fogunk, s abba tesszük a tisztított összevágott zöldségeket. A méz kivételével a többit is belekeverjük, s egy napig állni hagyjuk, de legalább egy éjszakáig. Utána 2-3 óra alatt puhára főzzük, átpaszírozzuk, újra felforraljuk, belekeverjük a mézet is, majd kiforralt üvegekbe töltjük és szárazdunsztba tesszük.

Megjegyzés:


Így évekig is gond nélkül eláll.

Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró kechup, ez fertőtlenitő is és így  az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a csavaros tető, ha hígabb, akkor inkább celofán - nem fólia- és mire esszük szikkad addig .
A mostani celofánokat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén el
őször ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.