Bodzabogyó szörp

Hozzávalók:

1 kg bodzabogyó
0,5 l desztilált víz
40 dkg bio nádcukor (1/3-ad része lehet hársméz)
1 kk őrölt fahéj

Készítés:

A leszemelt teljesen érett fekete bodzabogyókat megmossuk, vízzel feltesszük főni ( Kb: 15-30 perc ) . Átpaszírozzuk, majg ismét felforraljuk, beletesszük a cukrot és a fahéjjat, felfőzzük, s kiforralt üvegekbe töltve szárazdunsztba tesszük.

Tanács:
Így egy édeskés szörpöt kapunk, ha savanykásabban szeretjük, akkor egy kávéskanál borkősavat is tegyünk hozzá.
Ebből 1,3 l szörp lesz, ami 1 : 3 arányban higítható.

Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró szörp, ez fertőtlenitő is és így  az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a celofán - nem fólia- de a mostaniakat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén el
őször ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.