Rebarbarás bodzavirág szörp

Hozzávalók:

10 bodza virág
3 l víz
ízlés szerint, ill. a rebarbara szárakhoz igazodva 50-75 dkg nádcukor, vagy kb. 40 dkg akácméz
minimum 3 szál rebarbara, de pikánsabb 6-8 szállal

Készítés:

A bodzavirágot a vízben pár napra beáztatjuk hűvös helyre téve ( pl. hűtőbe ) . Közben többször megmozgatjuk.
Átszűrjük, s feltesszük forrni. Közben a rebarbara szárakat megmossuk, lehúzzuk a bőrét és kb. centis darabokra vágjuk. A felforrt lébe dobjuk, s puhulásig főzzük együtt, majd a cukrot is belekeverjük, forrón kigőzölt szörpös-üvegekbe töltjük. Úgy 3-3,5 liter szörpöt kapunk, amit 1:1, vagy 1:2 arányban higíthatunk vízzel.

Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró szörp, ez fertőtlenitő is és így  az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a celofán - nem fólia- de a mostaniakat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén el
őször ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.

Javaslat:

Készítéskor egy evőkanálnyit merjünk ki egy pohárba, majd higítsuk egy kis hidegvízzel, s így kóstolgassuk, s igazítsuk saját izlésünkhöz a magunk készítette szörpöt. Inkább savanykásabbra készítsük, mert az frissítőbb hatású.