Mézes kajszi lekvár citromfűvel

Hozzávalók:

10 kg kajszi barack
1,3 kg akácméz
1 nagy csokor citromfű

Készítés:


A kajszit megmossuk, egy nagy tálban leforrázuk, kicsit állni hagyjuk, majd amikor már könnyen lehúzható a héja, megpucoljuk. Miután héját és a magját eltávolítottuk, minél kevesebb lével tegyük egy nagy fazékba. Vágjuk apróra a frissen szedett, szép csokor citromfűvet, s adjuk a kajszihoz. Kis lángon főzzük puhára a lekvárt, rostjaira kell szétesnie. Adjuk hozzá a mézet, forraljuk át vele, majd töltsük előmelegített üvegekbe, s szárazdunsztban hagyjuk kihülni.

Javaslat:

A megmaradt léből egy kis mézzel főzhetünk szörpöt.

A citromfűről:

Friss citromfüvet kertünkből szedjük. Hamar fonnyad, így ne szedjük le előre, csak közvetlenül a felhasználás előtt.
Ha virágzáskor mindig alaposan visszavágjuk, újra zsenge leveleket hajt a növény, bár nem akkorát, mint a tavaszi első levelek. A csokorba a hajtásvégeket szedjük le a felső 3-5 levélpárral.

Megjegyzés:

Miért mézzel, s miért ne kristály cukorral?

A méznek van aromája, finomabb az íze tőle a lekvárnak.
A termelői méz élő, alkotói a nem finomított cukor (80%), víz és különböző vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék.
Ezzel szemben a finomított kristály cukor nem él.
A cukorból többet teszünk ( nem aromás, így többet felvesz belőle a lekvár ) , ezáltal szervezetünket is jobban terheljük vele.
A cukorból átlagosan kilonként 30-50 dkg-ot teszünk hozzá, azaz 10 kg-nál már 3-5 kg-ot jelent, ami 250 ft-os cukorárral 750-1250 ft.
A termelői méz ára 1000-1200 ft, ami1,3 kg-nál 1300-1560ft.
Így az árkülünbség nem is tűnik jelentősnek, de a minőségbeni különbség érzékelhető.

Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró lekvár, ez fertőtlenitő is és így  az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a csavaros tető, ha hígabb, akkor inkább celofán - nem fólia- és mire esszük szikkad addig .
A mostani celofánokat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén el
őször ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.