Kajszi szörp

Hozzávalók:

kajszi
méz
víz
borkősav

Készítés:

A kajszit megmossuk, egy nagy tálban leforrázuk, kicsit állni hagyjuk, majd amikor már könnyen lehúzható a héja, megpucoljuk. Miután héját és a magját eltávolítottuk, még sok lesz rajta a lé. Ezért a lekvár főzéshez külön edénybe szedjük át a kajszit, s egy kicsit ki is nyomkodjuk. A megmaradt léből egy kis mézzel szörpöt készítünk. Még hozzáadunk vízet ( kb. ugyanannyit, mint a kajszi lé ) és felforraljuk, majd ízlés szerint mézet adunk hozzá és egy kis borkősavat. Keveset belőle kimerve, vízzel higítva kóstolhatjuk meg. Forraljuk fel ismét, majd töltsük előmelegített üvegekbe, s szárazdunsztban hagyjuk kihülni.

Megjegyzés:

Ha kisbabának szánjuk, ügyeljünk a mézre! Csak az adja, aki maga is rendszeresen fogyasztott már a várandóság és a szoptatás alatt is mézet! ( Higgyük el, hogy számít! )

Kigőzölés: tiszta üvegeket (frissen mosva) egy nagy lábosba, tepsibe sorakoztatva úgy gőzőljük ki, hogy a még vizes üvegeket kevés vízzel - hideg, s utána a kályhára -, hogy ne döljenek fel, forraljuk alaposan ki. Ezután jöhet bele a forró szörp, ez fertőtlenitő is és így  az üvegek se repednek el. Lezárásként jó a celofán - nem fólia- de a mostaniakat duplán fogjuk, majd vizezzük be, simítsuk az üveg szájára, s 2 beföttes gumival kössük le szorosan. De akár madzaggal is tehetjük, de szorító technikával.
Gumi esetén el
őször ne túl szorosan gumizzuk, majd még igazítsunk a celofánon, hogy teljesen sima legyen. Utána a második guminál a lehető legszorosabban gumizzunk.