Nagyanyám gőzgombóca, ahogy én készítem
Hozzávalók:
500 ml 710-es teljeskiőrlésű tönkölybúza
liszt ( termelői )
300 ml teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt (
termelői )
400 ml ( bio ) fehérliszt (BL 55)
400 ml tejsavó
2 ek bio nádcukor
1/2 ek konyhasó
2 dkg friss élesztő
Tészta
készítése.
Készítés:
Kenyérsütő gép dagasztó programjával elkészítjük
a lángostésztát. Hósszúkás téglalap alakúra
kinyújtjuk, megkenjük langyos szalonna bőrrel,
vagy olvasztott zsírral. Rászórunk pár maroknyi
teljeskiőrlésű tönkölydarát, felgöngyöljük,
majd kb. 8-10 cm hosszú darabokra vágjuk (6 db). Egy
nagy tűzálló tálat kikenünk szalonna
bőrrel, beletesszük a gombócokat. A gombócok
fele magasságáig felöntjük vízzel, sót szórunk bele,
s egy marék szalonna kockát is teszünk mellé.
Rátesszük a tetejét, s betesszük a sütőbe. A
sütőt 180 fokra állítjuk és bekapcsoljuk, fontos
hogy gőzben legyen a gombóc. Ha elfő a
leve, s az alja megpirult, kivesszük a
sütőből, és óvatosan megfordítjuk az
edényt, így a teteje kerül alulra, hogy megpiruljon.
A pirult alja felvette a zsiradékot,így valószínüleg
nem fog kifolyni. Levesszük a fedelét, s adunk hozzá
még szalonna kockát, hogy az alja is megpirulhasson.