Nagyanyám gőzgombóca, ahogy én készítem

Kenyérsütőgép dagasztó-programjával készített tészta. Bableveshez kíválló.

Hozzávalók:

500 ml 710-es teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt ( termelői )
300 ml teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt ( termelői )
400 ml ( bio ) fehérliszt (BL 55)
400 ml tejsavó
2 ek bio nádcukor
1/2 ek konyhasó
2 dkg friss élesztő

Tészta készítése.

Készítés:


Kenyérsütő gép dagasztó programjával elkészítjük a lángostésztát. Hósszúkás téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük langyos szalonna bőrrel, vagy olvasztott zsírral. Rászórunk pár maroknyi teljeskiőrlésű tönkölydarát, felgöngyöljük, majd kb. 8-10 cm hosszú darabokra vágjuk (6 db). Egy nagy tűzálló tálat kikenünk szalonna bőrrel, beletesszük a gombócokat. A gombócok fele magasságáig felöntjük vízzel, sót szórunk bele, s egy marék szalonna kockát is teszünk mellé. Rátesszük a tetejét, s betesszük a sütőbe. A sütőt 180 fokra állítjuk és bekapcsoljuk, fontos hogy gőzben legyen a gombóc. Ha elfő a leve, s az alja megpirult, kivesszük a sütőből, és óvatosan megfordítjuk az edényt, így a teteje kerül alulra, hogy megpiruljon. A pirult alja felvette a zsiradékot,így valószínüleg nem fog kifolyni. Levesszük a fedelét, s adunk hozzá még szalonna kockát, hogy az alja is megpirulhasson.