Kalcitonos-tejfölös pogácsa
1,5 kg ( bio ) fehérliszt (BL55)
20 ek kalciton ( zapkorpa és szezámpehely keveréke )
20 ek darált dió
7 dkg élesztő
7 krédli tojás (4-5 tyúk tojás)
3 ek konyhasó
5 dl hidegensajtolt napraforgó olaj
4 ek bio nádcukor
6 dl házi tej
2 dl házi tejföl
1 tojás kevés vízzel elkeverve a lekenéshez
tetejére szezámmag
Készítés
Az olajat a lisztel
elmorzsoljuk, hozzákeverjük a sót, a kalcitont, a
darált diót, majd a cukros tejben felfuttatott
élesztőt is, és a tejfölt, s jól kidolgozzuk a
tésztát. Egy lágy, zsírosnak tűnő tésztát
kapunk. Duplájára kelesztjük, kinyújtjuk lisztezett
deszkán kiszaggatjuk, majd kiolajozott tepsibe
tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal,
s előmelegített 180 fokos sütőben
megsütjük.
Dagasztásról bővebben ...