Tönkölyös lángos 1.
Hozzávalók:
400 ml teljeskiőrlésű bio tönköly liszt
(termelői)
500 ml bio fehérliszt (BL55)
350 ml tejsavó ( vagy házi tej )
2,5 dkg friss élesztő
1/2 ek konyhasó
2 ek bio nádcukor
1 ek zsíradék (esetleges)
Tészta
készítése.
Készítés:
A szobahőmérsékletű hozzávalókból tésztát
dagasztunk, majd langyos helyen 1 órá át duplájára
kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán téglalapokra
nyújtjuk, majd forró zsíradékban kisütjük. A
lángosokat a felső felükkel lefelé tesszük a
zsírba, majd gyorsan lefedjük, rövid ideig sütjük.
Amikor a fedőt levesszük, megfordítjuk, s készre
sütjük. Ügyeljünk arra, hogy mindig elegendő
legyen a zsíradék, s se túl forró, se túl langyos,
nehogy megégjen, vagy nagyon megszívja magát zsírral.
Megsózzuk.
Kenhetünk rá fokhagymás levet és tejfölt is.
Javaslat:
Tepsiben is elkészíthetjük a következő módon:
Enyhén megzsírozott nagy tepsibe kézzel eligazítjuk,
s a következőket tesszük rá. Megkenjük házi
tejföllel, 2-3 marék tönköly darát szórunk rá,
megsózzuk, megszórjuk szendvicskrémporral, szórhatunk
rá apróra vágott hagymát, esetleg szalonnát, reszelt
sajtot.
Bableveshez kíválló.
Kapcsolódó recept:
Kenyérlángos