Tönkölyös lángos 1.

Kenyérsütőgép dagasztó-programjával készített tészta. Bableveshez kíválló.

Hozzávalók:

400 ml teljeskiőrlésű bio tönköly liszt (termelői)
500 ml bio fehérliszt (BL55)
350 ml tejsavó ( vagy házi tej )
2,5 dkg friss élesztő
1/2 ek konyhasó
2 ek bio nádcukor
1 ek zsíradék (esetleges)

Tészta készítése.

Készítés:


A szobahőmérsékletű hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd langyos helyen 1 órá át duplájára kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán téglalapokra nyújtjuk, majd forró zsíradékban kisütjük. A lángosokat a felső felükkel lefelé tesszük a zsírba, majd gyorsan lefedjük, rövid ideig sütjük. Amikor a fedőt levesszük, megfordítjuk, s készre sütjük. Ügyeljünk arra, hogy mindig elegendő legyen a zsíradék, s se túl forró, se túl langyos, nehogy megégjen, vagy nagyon megszívja magát zsírral. Megsózzuk.
Kenhetünk rá fokhagymás levet és tejfölt is.


Javaslat:

Tepsiben is elkészíthetjük a következő módon:
Enyhén megzsírozott nagy tepsibe kézzel eligazítjuk, s a következőket tesszük rá. Megkenjük házi tejföllel, 2-3 marék tönköly darát szórunk rá, megsózzuk, megszórjuk szendvicskrémporral, szórhatunk rá apróra vágott hagymát, esetleg szalonnát, reszelt sajtot.

Bableveshez kíválló.

Kapcsolódó recept:
Kenyérlángos