Kalcitonos-kefíres pogácsa

Kálciumban gazdag pogácsa.
1 kg ( bio ) fehérliszt (BL55)
12 ek kalciton (zapkorpa és szezámpehely keveréke)
14 ek darált dió
5 dkg élesztő
5 krédli tojás (3 tyúk tojás)
2 ek konyhasó
2 dl hidegensajtolt napraforgó olaj
4 ek bio nádcukor
4,5 dl tej
1 pohár kefír ( 2 dl ) vagy aludttej
1 tojás kevés vízzel elkeverve a lekenéshez

Készítés

Az olajat a lisztel elmorzsoljuk, hozzákeverjük a sót, a kalcitont, a darált diót, majd a cukros tejben felfuttatott élesztőt is, és a kefírt, s jól kidolgozzuk a tésztát. Egy lágy, zsírosnak tűnő tésztát kapunk. Duplájára kelesztjük, kinyújtjuk lisztezett deszkán kiszaggatjuk, majd kiolajozott tepsibe tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, s előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük.

Dagasztásról bővebben ...