"Töpörtyűs pogácsa"
75 dkg bio teljes kiőrlésű búza liszt (BLTK 200)
75 dkg bio finom liszt (BL55)
2 csésze darált dió
1 csapott kk őrölt bors ( ízlés szerint lehet kevesebb és több is )
2 ek konyhasó ( így jó sós lesz, lehet kevesebbet is, de ha túl kevés a só, akkor jellegét veszti )
3 ek bio nádcukor ( világos )
5 dkg friss élesztő
3 dl langyos aludttej ( házi tejből )
35 dkg liba zsír, vagy mangalica zsír, vagy vaj
2 tojás + 1 a lekenéshez
Készítés:
A két fajta lisztet
összekeverjük a darált dóval és a sóval, majd
emorzsoljuk a zsírral. Az élesztőt felfuttatjuk
a cukrozott langyos aludttejben, majd mélyedést
képzünk a lisztes keverékben és oda öntjük.
Hozzáadjuk a tojásokat is és közepes keménységű
tésztává dagasztjuk, ha túl keménynek találjuk,
aludttejet adjunk még hozzá. 1 órán át kelesztjük,
kinyújtjuk, összehajtogatjuk, majd ismét ujjnyi
vastagra kinyújtjuk. Tetejét bevagdossuk éles késsel,
majd kiszaggatjuk és kizsírozott tepsire tesszük.
Lekenjük tojás és víz 1:1 keverékével és
előmelegített ( 200 fok ) sütőben 15-20
perc alatt aranybarnára kisütjük.
Dagasztásról bővebben ...