"Töpörtyűs pogácsa"

2008-as majális kedvence.
Hozzávalók:

75 dkg bio teljes kiőrlésű búza liszt (BLTK 200)
75 dkg bio finom liszt (BL55)
2 csésze darált dió
1 csapott kk őrölt bors ( ízlés szerint lehet kevesebb és több is )
2 ek konyhasó ( így jó sós lesz, lehet kevesebbet is, de ha túl kevés a só, akkor jellegét veszti )
3 ek bio nádcukor ( világos )
5 dkg friss élesztő
3 dl langyos aludttej ( házi tejből )
35 dkg liba zsír, vagy mangalica zsír, vagy vaj
2 tojás + 1 a lekenéshez

Készítés:


A két fajta lisztet összekeverjük a darált dóval és a sóval, majd emorzsoljuk a zsírral. Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott langyos aludttejben, majd mélyedést képzünk a lisztes keverékben és oda öntjük. Hozzáadjuk a tojásokat is és közepes keménységű tésztává dagasztjuk, ha túl keménynek találjuk, aludttejet adjunk még hozzá. 1 órán át kelesztjük, kinyújtjuk, összehajtogatjuk, majd ismét ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Tetejét bevagdossuk éles késsel, majd kiszaggatjuk és kizsírozott tepsire tesszük. Lekenjük tojás és víz 1:1 keverékével és előmelegített ( 200 fok ) sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára kisütjük.

Dagasztásról bővebben ...