Tönköly holdak

Kenyérsütőgép dagasztó-programjával készített tészta.

Hozzávalók:

600 ml 710-es teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt ( termelői )
400 ml teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt ( termelői )
200 ml ( bio )fehérliszt (BL 55)
400 ml tejsavó
2 ek bio nádcukor
1/2 ek konyhasó
2 dkg friss élesztő
2 krédli tojás
3 szelet mangalica kenyér szalona ( csak zsíros része van, nincs a tetején pirosa )

Készítés:


A szalonát felszeleteljük, zsírjára kisütjük. A langyosra hűlt zsiradékot és szalonna pörcöt beleöntjük a kenyérsütő dagasztó táljába. Ide kerül a többi folyékony összetevő ( tejsavó, tojás ) , majd a rá a lisztkeverék. Középre kis mélyedésbe a savóban feloldot élesztő ( teljes mennyiségből vesszük ki ) . Az edény pereme mentén körbe a só és a cukor. Kenyérsütő gép dagasztó programjával elkészítjük a tésztát. Miután megkellt a tészta, kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval holdakat készítünk. A tepsit mangalica szalonna bőrrel kikenjük ( kivajazunk ) , majd a holdakat bele tesszük. Tetejét tojással megkenjük. Előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Dagasztásról bővebben ...