Tönköly holdak
Hozzávalók:
600 ml 710-es teljeskiőrlésű tönkölybúza
liszt ( termelői )
400 ml teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt (
termelői )
200 ml ( bio )fehérliszt (BL 55)
400 ml tejsavó
2 ek bio nádcukor
1/2 ek konyhasó
2 dkg friss élesztő
2 krédli tojás
3 szelet mangalica kenyér szalona ( csak zsíros része
van, nincs a tetején pirosa )
Készítés:
A szalonát felszeleteljük, zsírjára kisütjük. A
langyosra hűlt zsiradékot és szalonna pörcöt
beleöntjük a kenyérsütő dagasztó táljába. Ide
kerül a többi folyékony összetevő ( tejsavó,
tojás ) , majd a rá a lisztkeverék. Középre kis
mélyedésbe a savóban feloldot élesztő ( teljes
mennyiségből vesszük ki ) . Az edény pereme
mentén körbe a só és a cukor. Kenyérsütő gép
dagasztó programjával elkészítjük a tésztát. Miután
megkellt a tészta, kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk,
majd pogácsaszaggatóval holdakat készítünk. A tepsit
mangalica szalonna bőrrel kikenjük ( kivajazunk
) , majd a holdakat bele tesszük. Tetejét tojással
megkenjük. Előmelegített 180 fokos sütőben
aranybarnára sütjük.
Dagasztásról
bővebben ...