Tönkölyös leveles kenyérkék
Hozzávalók:
300 ml házi aludtej
2 ek házi tejföl ( vagy 2,5 dkg
szobahőmérsékletű vaj )
2,5 dkg friss élesztő
825 ml liszt, amiből
300 ml teljeskiőrlésű bio tönköly liszt
(termelői)
a többi bio fehérliszt (BL55)
1 kk konyhasó
1 ek bio nádcukor
Tészta
készítése.
Készítés:
A szobahőmérsékletű hozzávalókból tésztát
dagasztunk, majd langyos helyen 1 órá át kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk,
majd zsiradékkal ( olvasztott vaj, bio margarin, bio
olaj ) megkenjük, és 5 egyforma széles csíkra
elvágjuk. A csíkokat egymásra fektetjük, majd 12
egyenlő részre vágjuk, amiket a kivajazott
muffinsütő mélyedéseibe rakunk élükre állítva.
Ha szezámmaggal is meg akarjuk szórni, akkor tojással
megkenjük elötte. Félórányi pihentetés után,
előmelegített 200 fokos sütőben 20 percig
sütjük.
Készítés menete képekben kétféle
változatban is ...