Tönkölyös leveles kenyérkék

Kenyérsütőgép dagasztó-programjával készített tészta. Magyros ételekhez kenyér helyett is fogyaszthatjuk, de reggelihez is kitűnő.

Hozzávalók:

300 ml házi aludtej
2 ek házi tejföl ( vagy 2,5 dkg szobahőmérsékletű vaj )
2,5 dkg friss élesztő
825 ml liszt, amiből
300 ml teljeskiőrlésű bio tönköly liszt (termelői)
a többi bio fehérliszt (BL55)
1 kk konyhasó
1 ek bio nádcukor

Tészta készítése.

Készítés:


A szobahőmérsékletű hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd langyos helyen 1 órá át kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk, majd zsiradékkal ( olvasztott vaj, bio margarin, bio olaj ) megkenjük, és 5 egyforma széles csíkra elvágjuk. A csíkokat egymásra fektetjük, majd 12 egyenlő részre vágjuk, amiket a kivajazott muffinsütő mélyedéseibe rakunk élükre állítva. Ha szezámmaggal is meg akarjuk szórni, akkor tojással megkenjük elötte. Félórányi pihentetés után, előmelegített 200 fokos sütőben 20 percig sütjük.

Készítés menete képekben kétféle változatban is ...