Amikor magunk őröljük a lisztet
2008.10.20.21:13 ✿Kategória :
Kenyérsütésről
Miért őröljük magunk? Milyen szempontokat
vegyünk figyelembe?
Milyen házi malmot vásároljunk?
Kérdés, hogy kézzel akarjuk tekerni, vagy elektromosan meghajtani?
Kérdés, hogy milyen gyakran, s mekkora mennyiségű lisztre van szükségünk, s hogy mennyi időnk van az őrléssel foglalkoznunk?
Csak a teljeskiőrlésű lisztet akarjuk őrölni, s veszünk mellé fehéret, vagy csak teljeskiőrlésűt használunk, s mindent abból készítünk magunk.
A mi családunk 5 fős, a tésztaféléket, süteményeket, péksüteményeket, kenyeret mind magunk készítjük el, így hozzávetőlegesen 1 hónapban 40 kg lisztre is szükségünk van.
A gépvásárlásnál ezt figyelembe is vettük, hisz minden malomnál szerepelnek a lényeges teljesítmény adatok.
Mennyi idő alatt képes milyen mennyiségű liszt megőrlésére. Mekkora a teljesítény igénye, fogyasztása, mérete. Milyen magok őrlésére képes.
Miért őröljük magunk a lisztet?
Először is tisztázzuk, hogy milyen gabonát, honnan tudunk beszerezni, mennyire tiszta az ( pelyva, gyommag aránya ) . Csak akkor van értelme malmot beszerezni, ha gabona forrásunk is van. Igaz kis zacskókban lehet vásárolni bio gabonamagot, de az nem igazán hatékony megoldás.
Mivel a mag él, az őrléssel ezt megtörjük. Mérések alapján 2 hét után elveszti életenergiáját a liszt. Ezért állítják, hogy a frissen őrölt lisztből készített tésztafélék fogyasztása egészségesebb.
Akkor és annyi friss lisztünk lesz, amikor mi akarjuk. Mi állítjuk be, hogy milyen finomságút szeretnénk, s tapasztalataink alapján igazíthatjuk a finomságot, korpa mennyiséget saját igényeinkhez.
Szitálással, különböző szitákkal még tovább finomíthatjuk lisztjeink egyenletes minőségét.
Amikor már mindent kitapasztaltunk, teljesen új lehetőségek, ízélmények tárulnak elénk.
A recepteknél továbbiakban ki fogok térni, ha saját lisztet használtam fel, illetve a tapasztalataimra.
Ezzel a liszttel nemcsak kenyereinket süssük meg, hanem használjuk bátran mindenhol, ahol csak lisztet használunk.
A következő recepteknél én saját őrlésű lisztet használtam:
Túrós lepény
Túrós Laci-pogácsa
Szalagos fánk
Csokis-ribizlis szívtorta
Kakaós keksz
Csoki puding 2.
Aludtejes turmix 1.
Fűszeres rudacskák
Kérdés, hogy kézzel akarjuk tekerni, vagy elektromosan meghajtani?
Kérdés, hogy milyen gyakran, s mekkora mennyiségű lisztre van szükségünk, s hogy mennyi időnk van az őrléssel foglalkoznunk?
Csak a teljeskiőrlésű lisztet akarjuk őrölni, s veszünk mellé fehéret, vagy csak teljeskiőrlésűt használunk, s mindent abból készítünk magunk.
A mi családunk 5 fős, a tésztaféléket, süteményeket, péksüteményeket, kenyeret mind magunk készítjük el, így hozzávetőlegesen 1 hónapban 40 kg lisztre is szükségünk van.
A gépvásárlásnál ezt figyelembe is vettük, hisz minden malomnál szerepelnek a lényeges teljesítmény adatok.
Mennyi idő alatt képes milyen mennyiségű liszt megőrlésére. Mekkora a teljesítény igénye, fogyasztása, mérete. Milyen magok őrlésére képes.
Miért őröljük magunk a lisztet?
Először is tisztázzuk, hogy milyen gabonát, honnan tudunk beszerezni, mennyire tiszta az ( pelyva, gyommag aránya ) . Csak akkor van értelme malmot beszerezni, ha gabona forrásunk is van. Igaz kis zacskókban lehet vásárolni bio gabonamagot, de az nem igazán hatékony megoldás.
Mivel a mag él, az őrléssel ezt megtörjük. Mérések alapján 2 hét után elveszti életenergiáját a liszt. Ezért állítják, hogy a frissen őrölt lisztből készített tésztafélék fogyasztása egészségesebb.
Akkor és annyi friss lisztünk lesz, amikor mi akarjuk. Mi állítjuk be, hogy milyen finomságút szeretnénk, s tapasztalataink alapján igazíthatjuk a finomságot, korpa mennyiséget saját igényeinkhez.
Szitálással, különböző szitákkal még tovább finomíthatjuk lisztjeink egyenletes minőségét.
Amikor már mindent kitapasztaltunk, teljesen új lehetőségek, ízélmények tárulnak elénk.
A recepteknél továbbiakban ki fogok térni, ha saját lisztet használtam fel, illetve a tapasztalataimra.
Ezzel a liszttel nemcsak kenyereinket süssük meg, hanem használjuk bátran mindenhol, ahol csak lisztet használunk.
A következő recepteknél én saját őrlésű lisztet használtam:
Túrós lepény
Túrós Laci-pogácsa
Szalagos fánk
Csokis-ribizlis szívtorta
Kakaós keksz
Csoki puding 2.
Aludtejes turmix 1.
Fűszeres rudacskák